Oozing Wall (Rémy) Moyra Davey
(2014)

Courtesy of Wilfried Lentz Rotterdam Foto: Aad Hoogendoorn

Dit werk van de Canadese Moyra Davey is via de post in Nederland gekomen. Ze vouwt haar c-prints op, schijft er een adres op, en verstuurt ze naar familie, vrienden en werkrelaties. De fysieke reis van de foto’s is een belangrijk onderdeel van haar werk. Nadat ze aankomen bij de ontvanger zijn ze beschadigd, gekreukeld en bestempeld – een bewijs van het verstrijken van de tijd. “The process re?ects many of the essentials of Davey’s practice: a love affair with the small details of everyday life; chance and accident as an artistic strategy; the reclaiming of a slowness that is often lost in the digitized world.”

Met het werk Oozing Wall (Rémy) (2014) borduurt Davey voort op haar onderzoek naar het leven en werk van Jean Genet (1910-1986), een Franse auteur en toneelschrijver die zijn taal in de eerste plaats ontwikkelde terwijl hij in een gevangenis zat voor onder andere rondzwerven, diefstal, prostitutie en homoseksuele handelingen. In zijn boek Notre Dame des Fleurs (1942) beschrijft Genet een geheim erotisch altaar in teken van zijn liefdes, dat hij bijhoudt in zijn cel. Deze collage van betekenisvolle beelden en voorwerpen vormde de directe inspiratie voor de Davey’s triptiek. De ruimte die te zien is op haar fotowerk vormt een ode aan Genet.

In de ruimte zijn onder andere afbeeldingen van de kist van Genet, een pagina uit Edmund White’s biografie over Genet, fotografisch materiaal en een print van een rookpluim te herkennen. Aan de wand hangt een van de door Davey ontdekte foto’s van de oude gevangenis van Ohio, gemaakt in de jaren negentig, vlak voor de sloop van het gebouw. Het is zowel een herinnering aan de niet langer bestaande gevangenis, als een verwijzing naar Genet’s lange geschiedenis in het gevang. Dit alles gaat schuil achter de bovenste laag van het werk; de postzegels en opschriften van Davey’s verzendsysteem in de voorgrond. Ze linken de gevangenis aan de wereld daarbuiten.

Lees meer over Moyra Davey