We Always Carry Our Body Sophie Dupont
(2016)

Courtesy of the Artist Foto: Aad Hoogendoorn

Sinds haar eerste optreden in 2010, gebruikt Sophie Dupont haar lichaam als een instrument en premisse voor existentialistisch en poëtisch onderzoek naar wat het betekent om mens te zijn. In haar werk vol rituelen en strenge choreografie ervaart men duidelijk dat de kunstenares een achtergrond heeft in dans en schilderkunst. Haar optredens zijn vaak fysiek en mentaal inspannend en gebaseerd op elementen zoals gewicht, evenwicht en massa. Belangrijke principes uit de schilderkunst, zoals de figuur-achtergrond verhouding maar ook abstractie en figuratie zijn op speelse manier verweven in haar performances. Het werk van Dupont is gebaseerd op rituele handelingen die ogenschijnlijk eenvoudig maar lichamelijk en mentaal veeleisend zijn. Denk aan evenwicht, ademhaling en beweging. Daarmee creëert ze meditatieve momenten waarop het lichaam als gereedschap en als voorwaarde ingezet wordt om de geest en de belangrijke existentialistische vragen te verkennen.

Tijdens haar performance ‘We Always Carry Our Body’ wandelt Sophie Dupont tussen de mensen. Ze draagt koperen objecten, modellen van haar eigen lichaam vergelijkbaar met de Mexicaanse ex-voto’s en milagros, de geluksbeelden die geneeskrachtige werking zouden hebben op ware grootte. Vervolgens worden ze één voor één door de toeschouwers op de grond geplaatst en vormen daar een ultramarijn blauwe afdruk. Ze gebruikt daarbij gebaren van optellen en aftrekken, van optillen en druk uitoefenen, van transpositie en transformatie. Deze performance speelt met alle mogelijkheden van en gevoel voor het verticale: van het lichaam dat de grond en de aarde ‘beschildert met inkt’ tot het optillen van het lichaam door elementen weg te halen.

Van religieuze processie tot het dode lichaam dat gevonden wordt, het lichaam smelt ofwel samen met zijn afdruk of komt opnieuw tevoorschijn als een beeld dat zijn of haar plaats inneemt. Een overgang van het fysieke naar het symbolische wordt bereikt. Van het gewicht naar de afdruk die het achterlaat.
De afdrukken doen qua kleur en proces denken aan Yves Kleins Anthropométries de l’époque bleu, dat dateert uit 1960 met het internationaal gepatenteerde, beroemde Internationale Klein Blauw (IKB) – ultramarijn n. 1311.

Lees meer over