Series of Dynamic Compositions Julia Dahee Hong
(2018)

Courtesy of the Artist Foto: Aad Hoogendoorn

Julia Dahee Hong gebruikt de artistieke disciplines fotografie, beeldhouwkunst, tekenen en schrijven in haar werk om arbeid te bestuderen in de context van globalisering, culturele hybriditeit en cultureel pluralisme. Hong neemt objecten die cultureel specifiek zijn en elementen uit alledaagse omgevingen en creëert dialogen tussen specifieke materialen en verhalen die geassocieerd worden met de geschiedenis van vroeg moderne en moderne globalisering.

De serie inkjet prints op canvas getiteld ‘Dynamic Compositions’ is gebaseerd op details van foto’s van sportdranken die beschikbaar zijn via online webwinkels. De uitgeknipte stukken van deze foto’s zijn met een inkjet printer op canvas afgedrukt die online bij een drukkerij werden besteld. Vervolgens is er hars overheen gegoten – dit verwijst naar de vloeibaarheid van sportdranken en tegelijkertijd creëert Hong de schijnwereld van listige, modernistische monochrome schilderijen.

Dankzij de vele internetdiensten kon de goede kwaliteit afbeeldingen in deze serie gerealiseerd worden. De concurrerende online winkels bieden voortdurend goedkope producten en diensten aan die nog goedkoper zijn als er grote hoeveelheden worden besteld. Deze sportdranken worden aangeboden met valse beloftes die bijna overtuigend en geloofwaardig zijn wanneer ze gepaard gaan met het beeld van jonge, gezonde sporters die misschien onlangs wereldkampioen zijn geworden. Deze elektrolytische sportdranken die lichamelijke prestaties zouden verbeteren in de veeleisende werkelijkheid van het kapitalisme zijn inderdaad discutabel. Het is interessant om te zien hoe we op vreemd genoeg antagonistische wijze en toch gelijktijdige manieren proberen om ons prestatieniveau zo hoog te houden zodat we aan de verwachtingen van de hedendaagse maatschappij blijven voldoen.
De druk en de verwachtingen (vanuit de maatschappij) om nog beter te presteren dan vroeger (vooruitgang / productiviteit) en nog beter dan anderen (concurrentie) kan ervoor zorgen dat ieder individu naar een drankje in deze ergonomisch ontworpen plastic flessen grijpt met het wanhopige verlangen dat deze felgekleurde vloeistof hen voor of na hun ‘performance’ zal helpen.

Hong’s ‘Dynamic Compositions’ stelt de obsessie van onze huidige maatschappij aan de kaak – onze obsessie met een goed presterend lichaam. Niet alleen sporters maar ook een groot deel van de bevolking is geobsedeerd door hardlopen, naar de sportschool gaan of het intensief beoefenen van een andere sport.

Lees meer over