Series of Janus Daniel Albuquerque
(2014)

glaced ceramic and sand Courtesy of the Artist Foto: Aad Hoogendoorn

Het oeuvre van Daniel Albuquerque ontwikkelt zich middels de artistieke disciplines van tekenen en beeldhouwen, waarbij hij gebruik maakt van technieken en materialen zoals keramiek, koper, borduren en breien. Meestal autobiografisch en intuïtief van aard, verwijzen zijn kunstwerken naar de gevoelens van het lichaam en seksualiteit – op zoek naar een manier om driften te uiten. Het werk roept een tactiele aantrekkingskracht op in de toeschouwer, of dit nu door de seksualisering van de sculpturen van intieme lichaamsdelen komt of door het materiaal dat daar rechtstreeks aan gerelateerd is.

De houding ten opzichte van de keramiek als materiaal was de grote versterker voor een serie kunstwerken waarin deze kunstenaar elementen van het menselijk lichaam gebruikt als poëtische bron. Tijdens dit proces raakte hij gefascineerd door de flexibele mogelijkheden die keramiek hem boden en de geïllustreerde rijkdom die het emailleren mogelijk maakte.

De serie ‘Janus’ ontstond naar aanleiding van een spontaan gebaar waardoor de vorm van een tong met twee kanten werd gecreëerd. Dit werk verwijst ook naar het werk ‘Janus Fleuri’ van Louise Bourgeois waarin de dubbelzijdige penisvorm een afspiegeling is van de omstandigheden in het verleden en in de toekomst. Met de dubbelzijdige tong vraagt Albuquerque aandacht voor de complexiteit van de tijdelijke levensduur van het lichaam.

Lees meer over