Door Bas Hendrikx

Kristien Daem voert vaker niet uitgevoerde projecten van kunstenaars uit. Ze komt die plannen op het spoor omdat er ergens een ontwerp of tekening van bestaat of omdat het project in een biografie genoemd wordt. Zodra ze zo’n nooit uitgevoerd kunstwerk op het spoor komt doet ze onderzoek en probeert zoveel mogelijk details te achterhalen om het zo goed mogelijk te verbeelden en eventueel uit te voeren. Ze deed dat eerder met plannen voor werken van Robert Smithson en Piero Manzoni.

De titel van deze fotoreeks van Kristien Daem is Case Study #1: Notations for Galerie Heiner Friedrich, Köln, 1976 (not executed) by Fred Sandback. Sandback staat bekend om zijn minimale lijnsculpturen. Licht qua materiaal, groot van volume. Van dit project bestaan twee tekeningen van Sandback die hij maakte op de plattegrond van de galerie van Heiner Friedrich in Keulen. De eerste tekening bestaat uit vier diagonale lijnen waarvan twee op 1,37 meter hoogte boven de grond en twee laag parallel aan de grond. De tweede tekening bestaat uit 5 diagonalen, waarvan drie hoog en twee laag.

Inmiddels is de ruimte die destijds een galerie was het archief van Gerhard Richter geworden. Twee jaar geleden fotografeerde Daem de ruimtes. In de loop der tijd was daar het één en ander veranderd: in de oorspronkelijke open ruimte met pilaren waren inmiddels tussenwanden gezet. Op de foto’s bevestigde ze een transparant folie waarop ze het werk van Fred Sandback tekende. Kristien Daem schenkt zo aandacht aan projecten die gemakkelijk in de kunstgeschiedenis verloren gaan. Daarnaast stelt ze met haar werk vragen over de verhouding tussen fotografie en kunst en kijkt ze wat er gebeurt als de ondersteunende functie van fotografie wordt omgedraaid.

Kristien Daem op de opening van Detached Involvement (foto Bas Czerwinski)

Kristien Daem op de opening van Detached Involvement (foto Bas Czerwinski)