Door Lieneke Hulshof

Nederigheid komt in iedere religie terug als kernwaarde. ‘Heb uw naasten lief zoals uzelf’. Sinds het begin van zijn kunstenaarschap verweeft Marc Mulders religie in zijn werk. Hij is katholiek opgevoed en ook al gelooft hij niet blindelings in de regels en verhalen van het Katholicisme, de waarden van het geloof sijpelen altijd door in waar hij voor staat en wat hij maakt. ‘’Ik heb me altijd afgevraagd hoe ik zonder sprookje toch gelovige kon blijven. Ik heb het communisme omarmd, ik heb me in het zenboeddhisme verdiept, maar ik ben geen communist, ik ben geen monnik – ik ben een katholieke jongen uit Tilburg. En ik begon, langzaam maar zeker, in te zien dat ik met diezelfde boodschap van naastenliefde en opofferingsgezindheid was grootgebracht.’’

Opofferingsgezind, zo kan zijn werk getypeerd worden. Dat heeft niets te maken met het wegcijferen van de kunstenaar Marc Mulders, integendeel, maar veel meer met de representatie van het grotere. Over iets aanzienlijker dan wij mensen zelf; namelijk schoonheid.
Met zijn schilderijen gaat hij het kwaad te lijf en wil tegenwicht bieden aan het idiote om ons heen. Dit doet hij met abstracte geschilderde bloemen, planten en dieren die troost bieden en de schepping vieren. Hij stuurt schoonheid de wereld in opdat de ontmoeting tussen het kunstwerk en haar beschouwer waarachtig is.