Door Yasmijn Jarram

In de kleurrijke inkttekeningen van Ody Saban staan natuur en erotiek centraal. Samen vormen ze een betoverende wereld met vrouwen of vrijende koppels in de hoofdrol. De ruimte om hen heen is versierd met vele miniaturen en ornamenten. Sabans beeldtaal is organisch en vloeiend: bloemen dienen als ogen, wangen zijn meren en landschappen worden lichamen. Mens en natuur smelten samen in de Oriënt-achtige sfeer die herinnert aan Sabans Turkse afkomst.

De kunstenaar groeide op in Parijs bij haar moeder en stiefvader, een islamitische amateurmuzikant en restaurateur van glas- en geschilderde miniaturen. Zijn invloed op de artistieke ontwikkeling van Saban was groot, evenals het oude Turkse borduurwerk dat haar joodse moeder verzamelde. Deze mix van culturele invloeden is terug te zien in Sabans werk.

Als eenzaam maar fantasierijk kind creëerde Saban haar eigen werelden. Al van jongs af aan beleeft ze wakkere dromen en semi-gecontroleerde hallucinaties. In de loop der jaren zijn die volgens haar eerder versterkt dan verminderd. Deze verwerkt ze visueel in haar tekeningen.