Door Yasmijn Jarram

Gijs Frieling schildert landschappen, dieren, planten, stillevens en portretten - eigenlijk alles wat de traditionele schilderkunst behelst. Hij werkt met ei-tempera op doek en papier, maar maakt ook wand- en plafondschilderingen of zelfs borduurwerken. De laatste jaren gaan Frielings wandschilderingen een directe relatie met de ruimte aan: ze verhouden zich tot de plinten, deurposten en kozijnen van een ruimte. De ornamentele schilderingen van planten, dieren, kolommen en strikken bevestigen de bestaande architectuur, terwijl ze tegelijkertijd de ruimte fundamenteel veranderen.

Soms vormen de muurschilderingen de achtergrond voor kleine schilderijen en borduurwerken. Soms zijn de kleine werken gemaakt door Frieling zelf, maar het kunnen ook kopieën van bestaande werken zijn – van beroemde oude meesters tot anonieme of vergeten kunstenaars. De borduurwerken zijn meestal door anderen geborduurde replica’s van Frielings en andermans schilderijen. Naast de kunstgeschiedenis is religie een belangrijk thema in Frielings oeuvre.

Voor zijn grote muurschilderingen werkt Frieling altijd met assistenten. Omdat alles uit de hand wordt geschilderd, zonder gebruik te maken van projecties of schetsen, zijn de eindresultaten altijd een mix van verschillende persoonlijke handschriften. Hierdoor ligt de nadruk niet alleen op het visuele eindresultaat, maar ook op het voorafgaande schilderproces.