TentoonstellingTerritorial Drift

Curator: Yasmijn Jarram

Territorial Drift draait om verbindingen tussen plaats, herinnering en geschiedenis. Zes kunstenaars verkennen gebieden waar persoonlijke en politieke verhalen als aardlagen verscholen liggen. Zij delen een fascinatie voor het ontleden van veranderende landschappen: ruïnes, mijnen, het oerwoud. Reizen speelt een belangrijke rol in hun werk, waarin wetenschap en verbeelding op verschillende manieren samenkomen. Van tekening tot video en van feitelijk onderzoek tot eigenzinnige interpretatie.

Otobong Nkanga ontrafelt de keerzijde van de pracht en praal van natuurlijke rijkdommen. Zij bezoekt de voormalige kopermijn in Tsumeb, Namibië: ooit een belofte van welvaart, nu een verlaten krater. Pieter Paul Pothoven verdiept zich in grondstoffen die als pigment dienden voor zeventiende-eeuwse schilderijen. Zijn overlappende diaprojecties vormen een abstract landschap met zowel geologische als kunsthistorische verwijzingen.

Het ingetogen werk van Irene Kopelman is een combinatie van klinische observatie en een bijna spiritueel ontzag voor de natuur. In haar kleurstudies tracht zij de oneindige hoeveelheid groentinten uit de Maleisische jungle te inventariseren. Na eerdere omzwervingen door grotten en bunkers richt Chaim van Luit zich nu op zijn eigen lichaam: aan de hand van een formule brengt hij zijn huidoppervlak met bijbehorende littekens in kaart.

Adam Helms herschikt beelden uit media en archieven. Met zijn compositie van foto's en illustraties plaatst hij het romantische idee van de ontdekkingsreiziger tegenover het imperialistische verleden van het westen. Ook Ben Russell zet historische gegevens naar zijn hand. Op het Pacifische eiland Tanna bestudeert hij de cultus rondom de mysterieuze messias John Frum, waarbij hij speelt met de conventies van de antropologische film.