Five to three Pieter Paul Pothoven
(2016)

3 series met 19 snedes van cinnabar, chrysocolla en lapis lazuli (0,09 x 50 x 50 mm elk), Leica diaprojectoren, standaard Courtesy Dürst Britt & Mayhew

Op een scherm zijn kleuren eindeloos reproduceerbaar. Rood, groen en blauw licht (RGB): elke kleur kan er mee gemaakt worden. Het is moeilijk voor te stellen dat kleuren in een pre-industrieel tijdperk onlosmakelijk aan specifieke en vaak zeldzame stoffen verbonden waren. Hoe verhoudt het digitale, immateriële RGB-kleursysteem zich tot grondstoffen die vroeger voor de productie van kleur werden gebruikt, zoals gesteente uit ondergondse mijnen?

De installatie 'Five to three' projecteert snedes van stenen over elkaar die in vermalen en gezuiverde vorm als pigment dienden: cinnabar, chrysocolla, lapis lazuli. Idealiter vormen zuiver rood, groen en blauw licht samen wit, maar five to three gebruikt de ruwe, ongezuiverde vorm van deze kleuren. Door de materiële imperfecties voldoen de overlappende kleuren nauwelijks aan de RGB-lichtwetten. Er ontstaat een abstract landschap met zowel kunsthistorische als geologische referenties.

Mede mogelijk gemaakt door het geotechnisch laboratorium van de Vrije Universiteit in Amsterdam

Lees meer over