TentoonstellingNow Age

Curator: Yasmijn Jarram

Aangeklede totempalen, geperst kattenbakgrind en een industriële piramide: de internationale groepstentoonstelling Now Age mixt natuur, mystiek en spiritualiteit met het alledaagse hier en nu.

Op subtiele en soms humoristische wijze legt Now Age een hedendaags filter over eeuwenoude fascinaties. De deelnemende kunstenaars, van wie sommigen nog niet eerder in Nederland exposeerden, delen een eigenzinnige belangstelling voor natuurlijke en spirituele werelden in relatie tot het heden. Het spelen met kenmerkende beelden en materialen staat hierbij centraal. Van batik, touw en keramiek tot steigerbuizen, hamers en gemalen plastic: uit absurde combinaties ontstaan imposante kleurexplosies, raadselachtige primitieve symbolen en zelfverzonnen rituele ceremonies.

Nick van Woert stapelt stalen, bronzen en koperen ‘rotsblokken’ tot plompe totempalen, nu en dan gehuld in zijn eigen kledingstukken. In zijn zelfbenoemde landschapsschilderijen vervangt hij aarde door vreemde, kunstmatige substanties. Ook Thomas van Linge brengt natuur en hedendaagse cultuur samen, door industrie en ambacht met elkaar te confronteren. Terwijl Samuel Levack & Jennifer Lewandowski hun installatie geheimzinnig betitelen als Black Volcanic Rock, oogt deze eerder nuchter en minimalistisch.

Dat geldt bepaald niet voor het bijna psychedelische werk van Hadassah Emmerich. Haar enorme cirkelvormige schilderij zindert van energie. Ada van Hoorebeke experimenteert met traditionele batik door gebruiksvoorwerpen zoals knuppels en wandelstokken te betrekken in het maakproces. In zijn bezwerende video verkent Sulaiman Majali een duistere kant van mystieke, archetypische beelden. De reeks primitief ogende rituelen roept tegelijkertijd associaties op met het heden.