Door Yasmijn Jarram

De vrolijk gekleurde schilderijen en tekeningen van Robert Nicol wekken een onschuldige, bijna kinderlijke indruk. De werken hebben een hoog illustratief gehalte. Nicol noemt zichzelf dan ook illustrator, en werkt in opdracht van onder andere United Airlines en The Financial Times. Zijn autonome werk is echter geenszins zonder diepgang: er schuilt voelbaar meer onder de oppervlakte, al blijft altijd onzeker wat precies.

Nicols werken komen voort uit een veelheid aan bronnen, zoals de Spaanse kunstenaar Francisco Goya, de zestiende-eeuwse Italiaanse landschapsschilder Canaletto, Nederlandse zeventiende-eeuwse genrekunst, Amerikaanse volkskunst en de hedendaagse populaire cultuur. Deze verscheidenheid aan invloeden komt samen in een denkbeeldige wereld die de onze parodieert. Dit universum wordt bewoond door verschillende fictieve personages, die zich begeven in absurde, soms pijnlijk grappige taferelen vol spanning en conflict. De omgeving waarin ze zich bevinden is meestal slechts spaarzaam weergegeven.

Elk werk is een optelsom van persoonlijke verzinsels en historische feiten. Terugkerende beelden van gewonde ledematen, wapens en misdaad maken duidelijk dat angst, het menselijke bestaan en sterfelijkheid belangrijke thema’s zijn. Volgens Nicol gaan zijn gedachten tijdens het werken alle kanten uit: van gevoelens als angst, verveling, begrip, geluk en liefde, tot familie, televisie en het weer. Precies op die manier gaan zwaar en licht, vrolijk en luguber moeiteloos samen in zijn fascinerende composities.